luni, 25 mai 2015

Arhitectura orientală

Istoria arhitecturii urmărește evoluția arhitecturii de la primele locuințe construite de omul primitiv până la structurile monumentale moderne, arhitectură ale cărei stiluri au avut diverse forme, în funcție de spațiul geografic și perioada istorică  respectivă.

Arhitectura mesopotamiană


Zigguratul din Ur, vechi de peste patru milenii
Palatele popoarelor mesopotamiene (sumerieni, akkadieni, asirienibabilonieni) erau vaste, impunătoare. Deoarecepiatra și lemnul erau rare în acestă regiune, ca material de construcție se utilizau cărămizile din pământ uscat (crude) arse la soare. În jurul anului 2300 î.Hr., începe să fie utilizată și cărămida arsă în cuptoare, iar ca liant bitumul. Din mileniul I î.Hr. se introduce și cărămida smălțuită. Bogat decorate, aveau intrări, scări și turnuri monumentale. Ca ornament, se utilizau forme în relief, cărămida smălțuită și policromă.
O altă inovație o constituie introducerea arcurilor și a bolților care înlocuiește clasica structură trilitică (stâlp și grindă).
Civilizația mesopotamiană a creat ziguratul, templu cu mai multe nivele, având la partea superioară un sanctuar. Cel mai cunoscut zigurat este celebrul Turn Babel. Palatele suveranilor Sargon al II-lea, Assurbanipal și Nabucodonosor, precum și orașele UrAssurNinive, Dūr-Sarrukīn sunt mărturii ale unei vechi tradiții arhitecturale.
Exemple: Poarta zeiței IștarGrădinile suspendate ale Semiramidei, Templul lui Marduk (Turnul Babilonului)

Arhitectura egipteană

Vechile orașe egiptene erau construite din chirpici și cărămidă. Fiind construite pe valea inundabilă a Nilului, acestea s-au degradat și au fost distruse. Urmele descoperite ilustrează stiluri variate de temple, construite din coloane de piatră și lintouri (buiandrugi), sau fațade de piatră gravate și piramide.

Religiozitatea egiptenilor se reflectă și în arhitectura acestora. Aceasta cuprindea:
Unul dintre cei mai vechi arhitecți cunoscuți este considerat Imhotep, sub a cărui îndrumare a fost ridicată piramida de la Saqqarah, prima construcție monumentală din piatră. Piramidele egiptene, simbol al Egiptului antic, sunt cele mai mari monumente din piatră de pe pământ.
Coloanele templelor erau împodobite cu diverse sculpturi ce imitau modele vegetale: palmier, de lotuspapirus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu